Een groot probleem wat nog altijd vaak voorkomt in woningen, is waterschade. Het is ook geen verassing dat de ruimte waar dit het meest gebeurt, de badkamer is. Of het nu gaat om lekkende kranen, verstopte afvoeren of vochtproblemen. Waterschade kan leiden tot dure reparaties en eventuele gezondheidsrisico’s.

Het is natuurlijk beter om al deze problemen te voorkomen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Lees daarom hier hoe je waterschade kan voorkomen- en oplossen.

Regelmatig onderhoud

Een belangrijk aspect in waterschade voorkomen, is regelmatige onderhoud. Door regelmatig onderhoud uit te voeren kan je er namelijk gemakkelijk achter komen of/ welke werkzaamheden er verricht moeten worden aan jouw sanitair. Maak tijdens het controleren een checklist om te zorgen dat je niks vergeet te checken. Enkele dingen op deze checklist kunnen zijn: het controleren van kranen, leidingen en afvoeren. Heb je vervolgens een lekkage of verstopping ontdekt? Overweeg dan om het zelf te repareren, of een Loodgieter Rotterdam in te schakelen.

Installeer waterdichte materialen

Naast regelmatige check-ups, is het aanschaffen van waterdichte materialen echt een must. Bij het renoveren of bouwen van een badkamer is het daarom een aanrader om gebruik te maken van waterbestendige gipsplaten, waterdichte tegellijm en waterdichte voegspecie. Dit zijn materialen die speciaal worden gebruikt om te voorkomen dat vocht door kan dringen in vloeren en muren. Als er geen vocht in vloeren en muren kan komen zal dit ook de kans op waterschade minimaliseren.

Ventilatie

Ook zonder goede ventilatie zullen uiteindelijk vochtproblemen en schimmelvorming ontstaan. Bij het renoveren om bouwen van een badkamer is het daarom van onschatbare waarde om een afzuigventilator toe te voegen. Een afzuigventilator zorgt ervoor dat de vochtige lucht effectief naar buiten wordt afgevoerd. Door middel van het afvoeren zal er gezorgd worden dat er hierdoor geen vochtige lucht achterblijft in de ruimte en er een minimale kans is op schimmels en bacteriën. 

Tip! Na het douchen of baden is het verstandig om de ventilator nog enige tijd te laten draaien. Zo kan je het overtollige vocht eruit laten filteren.

Het voorkomen van overstromingen

Dit is iets wat voor de hand ligt, maar toch waardevolle informatie is. Als je waterschade wilt voorkomen wil je ervoor zorgen dat er geen mogelijkheden bestaan tot overstromingen. Het checken van de afvoer is hier een belangrijke stap van. Je moet dan niet alleen naar de afvoer van de douche kijken, maar ook die van het bad en de wastafel. Dit zijn de plekken waar overstromingen het meeste voorkomen. Wil je dit liever uitbesteden? Vind dan hier een Top Loodgieter Amsterdam.

Los lekkages zo snel mogelijk op

Is er een lekkage en wil jij het zelf oplossen? Dan raden wij je aan om meteen de watertoevoer naar het aangetaste gebied af te sluiten zodat jij alles kan maken. Het afsluiten van de toevoer moet eerst bij de kern gebeuren, oftewel bij de elektrische boiler. Doe je dit niet, dan kan er nog water door de leiding heen gaan. Hoe sneller je actie onderneemt, hoe kleiner de schade zal zijn.